Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Elevernes oplevelser med Nordplus Junior

Elevtekst 1:

8.b har været med i et udviklingsprojekt sammen med Hvaleyrarskoli i Hafnarfjördur i Island. Udviklingsprojektet har været i gang det meste af 8. klasse. Der har været både gode og dårlige ting samt udfordringer.
De islandske elever havde bare generelt en anden tilgang til tingene, og det kunne hurtigt skabe nogle problemer. En af de første dage i Danmark sammen med de islandske elever kunne jeg fra morgenstunden se, at det var helt anderledes, end det var, da vi var i Island. Jeg var meget mere stresset, og min gæst lå stadig i sengen, selv om vi skulle havde kørt for 5 minutter siden. Hans tilgang til tingene var meget: “Jaja det skal vi nok nå, der er ikke noget at være stresset over”, imens jeg bare stod helt i panik over, at vi var 5 minutter forsinket.

Der var også ting som bustider. Min gæst forstod ikke, at bussen faktisk kører til tiden, så når der var 3 minutter til bussen kom, kunne man ikke bare lige gå i 356 og købe drikkevarer og så fange bussen ved lyskrydset som i Island.

Turen til Island har lært mig meget om mig selv. Blandet andet at jeg er meget punktlig, og når man får en opgave eller skal møde kl. 8, så laver man opgaven så godt som muligt, og så møder man også kl. 8 ikke 8:30 eller 9. Jeg har også fået lært, at det med alle mulige nye ting som nyt sted og bo og et helt andet land så langt hjemmefra, ikke altid er dårligt eller farligt, som jeg måske forventede. Jeg lærte også, at det hele nok skal gå, hvis man ikke stresser for meget over alle de nye ting, man skal lave og opleve, men bare tager den lidt med ro og nyder det hele. Alle de ting er jeg glad for at have lært.

Som vært var det meget stressende hele tiden at være den voksne, og skulle sige, at “Nu skal vi videre, vi har ikke tid til at se mere her osv.” Jeg kunne godt havde gjort noget anderledes. Måske ikke at være så stresset over ansvaret. Måske smittede det lidt af på den islandske elev, der boede hjemme hos mig. Så det ville helt klart være noget, jeg vil tænke over, hvis jeg i fremtiden skal noget lignende.

Mads, 8.b

Elevtekst 2:

Udvekslingsprogram Sct. Nicolai skole 2022-2023 8 klasse
Jeg har igennem 8 klasse været del af et internationalt udvekslingsprogram imellem to skoler i Danmark og Island. Min klasse og jeg tog på tur til Hafnarfjördur, som er en by i Island, hvor vi boede hos nogle elever på en af byens skoler, og nogle måneder efter havde vi selv eleverne boende

Hvordan var jeg: Jeg føler selv, at jeg har været en god gæst på Island. Jeg har altid sørget for at holde mig i kontakt med min vært, så selvom vi ikke var meget sammen, så var det ikke noget besvær at kommunikere med mig. Jeg forsøgte også at holde gode relationer til hendes forældre, og jeg fortalte dem om Danmark og vores kultur. Jeg vil også mene, at jeg selv har været en god vært. Jeg har været meget sammen med min gæst fra Island ved navn Bjarki. Der har dog været en gang, hvor tingene gik lidt ned af bakke, og det var, da vi skulle tage bussen til Køge bowling. Da kunne jeg ikke komme i kontakt med ham, og derfor endte jeg med at tage en bus uden ham på grund af en presset tidsplan. Det resulterede i, at Bjarki kom senere hen til bowlingen, og det gjorde, at vores tidsplan blev endnu mere forstyrret, og jeg blev usikker på, hvor han var henne.

Hvad kunne jeg havde gjort anderledes: Jeg fandt senere ud af, at Bjarki ikke havde notifikationer til Snapchat tændt, som var den måde, jeg forsøgte at få fat på ham. Så vidste jeg jo med det samme derfra, at jeg i stedet skulle kontakte ham over sms eller ringe over telefonen, for der svarede han. Og det fungerede også meget fint bagefter for os, og vi endte ikke i en lignende situation resten af dagene, hvor islændingene var på besøg. Jeg kunne måske godt have fortalt ham mere om Danmark, men ellers så er jeg af den opfattelse, at Bjarki er tilfreds med sin rejse til Danmark

Det positive: Jeg synes helt klart, at det er godt at være med i dette udvekslings­program, for ikke nok med, at det helt klart skærpede vores engelsktalende evner, men det hjalp os også så meget socialt i forhold til, hvordan man skal være over for nogen, man skal bo under samme tag som, selvom man aldrig har mødt dem før. Det hjalp os også med at forstå en anderledes kultur blandt det islandske folk, og det var også en god måde for min egen klasse at komme tættere på hinanden. Med det sagt så har der også været store fordele ved at selv være vært. Det lærte os ligesom en helt anden form for ansvar. Man skulle passe på en person, som intet forstår om Danmark, og man skal også sørge for, at de trives under deres besøg. Jeg vil sige, at hele dette program har gjort mig mere ansvarlig og vågen og givet mig generelt bedre holdninger samt selvtillid. Derfor er jeg meget glad for at kunne være med i det, og jeg vil sige, at programmet var en meget stor succes og en god ide til at hjælpe unge udskolingselever på vej i deres sociale udvikling.

Oliver, 8.b
 

Elevtekst 3:

Uforglemmelig rutsjebanetur med masser af oplevelser
Igennem vores internationalt udvekslingsprojekt har jeg lært om vores helt forskellige kulturer, hvor vi blandt andet har besøgt magiske steder som Golden Circle. Det var en uforglemmelig oplevelse i Island, hvor vi lærte nye mennesker at kende. Det var grænseoverskridende i starten, og man kunne godt mærke nervøsiteten, da man skulle møde nogle helt nye mennesker. Men det var en helt fremragende oplevelse, som vi aldrig kommer til at glemme, med masser af gode minder.

Udvekslingsprojekt med elever fra Hvaleyrarskoli har været en rutsjebanetur af forskellige oplevelser og læring. Jeg har blandt andet lært, at man kan komme i skole 1 time senere, uden at der er et problem, hvor jeg er vant til, at man kan få fravær med det samme i Danmark. Jeg kunne godt mærke, at nogle gange følte islændingene, at de var på ”ferie”. De tog det ikke særlig seriøst i skolen i Danmark, og vi danskere kunne godt føle, at det var os, der skulle lave alt en gang imellem.

Jeg synes, at jeg har været både god og dårlig vært for min gæst. Det gode var, at jeg var god til at tilbyde noget, og det dårlige var at kommunikere med hinanden, da man ikke kender hinanden særlig godt, og det kunne jeg have været bedre til, men det har jeg svært ved, da jeg er en stille og genert person.

Det gode ved at have været på udvekslingsprojekt med elever fra Island var, at man lærte hinanden bedre at kende og fik prøvet noget nyt, og at opleve vores forskellige kulturer, og hvor anderledes det egentlig er at bo i Island end i Danmark. Det var en fantastisk rejse med mine klassekammerater og lærere.

Neda, 8.b

 

Elevtekst 4:

En uforglemmelig oplevelse
I vores internationale udvekslingsprojekt har jeg lært utrolig meget om den islandske kultur, og hvorvidt den danske kultur og den islandske kultur er forskellige. Som vært har jeg altid sørget for, at min gæst har haft noget at snacke på, da det altid er vigtigt med noget energi til de lange dage. Da jeg var gæst på Island, sørgede min vært også for nogle lækre snacks. Dog var min gæst ikke ligefrem orienteringsbevidst og omvendt, da jeg var gæst på Island.

Vi har set en guddommelig rå natur på Island, og det har bestemt været en uforglemmelig oplevelse. Turen til den Gyldne Cirkel var eventyrlig, og det var som om, at man var på en helt anden planet.  Hele to gange har jeg fået et sus i maven, da jeg har været utrolig spændt, men alligevel kunne man godt mærke ner­vø­si­te­ten. Det første var, da vi først kom til Island og mærkede den kolde luft, der susede ind over landet. Det andet var, da vi skulle hente vores islandske gæster i Kastrup lufthavn.

Personligt havde jeg forventet, at min gæst var mere forberedt, da vi fx valgte at dele os i Køge. Jeg kom desværre ud for, at jeg ikke kunne komme i kontakt med min gæst, da hun ikke havde fået opladt sin telefon, hvilket jeg som vært godt kunne havde været mere opmærksom på, inden vi valgte at gå hver vores vej.

I forhold til, at de er 1 år ældre end os, var min gæst utrolig umoden, og det endte med, at jeg skulle rengøre gulvet og mit bord, der står inde på mit værelse, efter at min gæst havde taget makeup på hver morgen. Jeg var dybt rystet over, hvordan min gæst ikke havde nogen form for situationsfornemmelse og bare lod ting være i noget rod. Da jeg lånte hele mit værelse ud til min gæst, forventede jeg også, at det blev behandlet pænt og med respekt.

På trods af det har det været en på opleveren, og jeg kommer bestemt ikke til at glemme turen på Island. Der har selvfølgelig også været gode oplevelser med islændingene. Mange af de fantastiske islændinge, jeg talte med, var utrolig behagelige og velformulerende på trods af, at vi kommunikerede på engelsk. Og der kan somme tider godt være en udfordring ved at finde det ord, man lige står og tænker på. Men det gik, og jeg har bestemt stået overfor nogle svære situationer, men de sjove fylder mere, for det er det positive, der tæller mest i vores udvekslingsprojekt.

Sophia, 8.b